2000 metara iznad zemlje

Možete li da zamislite super brzi četvorosed, koji vas vozi iznad zemlje? Kada se ukrcate u njega, imate osećaj da ste dobili krila, jer vas, još malo pa kroz oblake, odvozi na 2000 kilometara iznad tla, i dovodi do mesta na kojoj je sloboda imperativ.
Hmm, zvuči kao miks avanturističkog i naučno fantastičnog filma, zar ne? A šta ako vam kažemo da takva avantura zaista postoji i da vi možete da budete deo tog doživljaja?
Dobro došli na Pančićev vrh! Najviši vrh Kopaonika, na čak 2017metara nadmorske visine. Pitate se šta je tu toliko interesantno?
Pa, da krenemo redom.
Kako da stignete do vrha
Od našeg MK Mountain Resorta, do vrha stižete žičarom. „Dobro,i?“, kažete vi. A mi vam kažemo da to nije obična žičara i nije običan doživljaj.
Do 2006. godine do vrha ste mogli da stignete jednosedom, i kao takva bila je to jedna od najstarijih žičara u regionu. 2006 godine zamenjena je najsavremenijim sklopivim četvorosedom marke Doppelmayr. To znači da se danas brzo i bezbedno, zajedno  sa svojim prijateljima možete dovesti do vrha, a uz to se slikati, smejati i uživati u pogledu, koji bez lažnih floskula –ostavlja bez daha.
Brzina žičare je 5m/s, a kapacitet je 2400 ljudi na sat. Nemojte da vas to plaši; na ulazu i izlazu, korpe se kreću brzinom manjom od 1 m/s, tako da se bezbedno možete ukrcati, odnosno iskrcati sa žičare. Na kraju krajeva, najbolje je da sami proverite zašto ovu žičaru, zbog svoje brzine, od milošte zovu Pančić express.
Šta vas čeka na vrhu
Kaže se „Sve je u putovanju, a ne u destinaciji“. Slažemo se, ali delimično. Jer, kada pričamo o Pančićevom vrhu, ono što vas čeka tamo, prevazilazi domen opisa „prelepa priroda“. Koliko ste puta bili na korak od oblaka? Koliko ste često videli kako sunce crta oblike po travnatom polju svojim zracima? Koliko puta ste čuli vetar da svira? A možda je to zato što je sam Josif Pančić, osim dara za nauku, imao talenat i za muziku - lepo je pevao i svirao je flautu.
I verovatno znate ono po čemu je Josif Pančić najpoznatiji – otkrio je Pančićevu omoriku, davne 1875. godine. No, da li znate daje osim toga,otkrio i 131 novu biljnu vrstu, da je opisao oko 2.500 vrsta biljaka, čak i dva skakavca koja su do tada bila nepoznata nauci. Jedan je dobio ime Pančićev skakavac. Šesnaest puta je boravio na Kopaoniku, a poslednji put došao je na svoju omiljenu planinu – na magarcu!
Svoju ljubav prema Kopaonikupokazao je svojom željom da bude sahranjen na ovoj planini. Želju su mu ispunili planinari Srbije i SANU - 7. jula 1951. godine, kada su njegove i posmrtne ostatke njegove supruge, sahranili u kovčegu od Pančićeve omorike u mauzoleju, na vrhu Kopaonika, koji od toga vremena nosi ime Pančićev vrh (koji je dotle bio Milanov vrh - po kralju Milanu). Pančićev mauzolej se i dalje na nalazi na istom mestu, iako oštećen tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.godine.
Summa summarum – Pančićev vrh nije samo dobar početak pet ski staza u zimskoj sezoni. Pančićev vrh je i letnji doživljaj, priča koju možete da doživite. To je istorija koju udišete zajedno sačistim planinskim vazduhom. Možda je sam Pančić to najbolje opisao:
„Dopustite mi da se ovom prilikom poslužim lepom osobinom čovečijeg duha i da vas odvedem u jedan prekrasni kraj Srbije u kome sam često i rado boravio, da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nalazio što god novo da vidim i imao čemu da se divim, koji nisam nikad ostavljao, a da ne bi poželeo, da se još jednom tamo vratim.“
I sigurni smo da kada jednom doživite Pančićev vrh leti, i vi ćete se, kao i mnogi naši gosti, uvek ponovo vraćati.
Čekamo vas.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Jeste li čuli: I leto je na odmoru na Kopu

Skijanje – jednostavan recept za vašu sreću

Winter is coming…