Skijanje – jednostavan recept za vašu sreću


Hej skijaši, imamo jednu insajdersku vest za vas.Napokon imate valjan izgovor da odmah bukirate vaše zimovanje. Jer sada je i zvanično – skijanje je dobro za vaše zdravlje!
Naime, istraživači tvrde da je zadovoljstvo koje osećate za vreme skijanja dovoljno da poveća nivo vaše sveukupne sreće – čak i ako u planine idete samo povremeno. A nova sezona je pred vama…Tako da je vreme da poradite na ličnoj sreći, zar ne?
Čime se ova sreća od planine veća, objašnjava? Dok skijate, vi se na neki način “utapate” u prirodu. Zaboravljate na svet oko sebe, na probleme, stres, taskove, obaveze… Dok se fokusirate na skijanje, vi ulazite u skijaški “flow”, što znači da zaboravljate na sve dok se spuštate niz padinu.
Takođe, što više se prepustite tom toku, sve više povećavate svoju radost. Dokazano je da je zaigranost odraslih, onako kao kad smo bili deca, jedan od ključnih faktora naše sreće. Sećate li se igarasa društvom? Koliko vam je bila važna ta pripadnost, nastala na osnovu sličnih interesovanja? Tako i povezivanje na osnovu interesovanja vezanih za sport kao što je skijanje, ima pozitivan psihološki ishod i doprinosi vašem ukupnom blagostanju. Možda vam je tek sad kliknulo zašto ste uvek osećali da je odlazak na planinu  mnogo više od lepog pogleda.
Osim euforije i “dečije” radosti koje skijanje izaziva, postoje i očigledni fizički benefiti. U toku jednog skijaškog dana možete sagoreti čak 3000 kalorija. Tri najvažnije zdravstvene koristi koje svaka osoba može da izvuče iz skijanja su:

1)       Zategnutiji mišići

Hm, ko još ne voli zategnuto telo? Skijanje vas drži u stalnom pokretu, a to utiče na sve grupe vaših mišića. Dok vi budete uživali u prirodnim lepotama Kopaonika, ili previše usredsređeni na padinu ispred sebe, nećete ni primetiti da ste uradili trening za celo telo. Ali mi vam obećavamo – vizuelni rezultati neće izostati.

2)       Pomoć u smanjenju kilaže

Skijanje vas navodi na zdrave navike u ishrani. Kada se probudite, a pred vama je dugačak skijaški dan – potrebna vam je energija.Tokom ručka potrebno vam je obnavljanje, a za večeru vam je potreban obrok za oporavak. Spontano ćete postati svesniji onoga šta jedete: više proteina, zdravih masti, manje šećera, više voća i povrća. 

3)       Unapređenje kardiovaskularnog sistema

To podrazumeva povećanje cirkulacije krvi, više hranljivih materija i kiseonika u vašim tkivima i efikasniju detoksikaciju.Skijanje se može podvesti pod aerobnu aktivnost izdržljivosti, pa samim tim jeste i dobra kardiovaskularna vežba. Vaši mišići će imati više kiseonika koji će omogućiti da se vaši mišići proširuju i dišu, a samim tim i brže sagore kalorije.

Skijanje vam donosi i još jedan benefit, koji je zapravo preduslov svačije sreće – miran san. Kada ste poslednji put spavali kao beba? Posle celodnevnih aktivnosti telo će vam biti iscrpljeno. Garantujemo vam da neće biti gledanja TV programa, niti prelistavanja Internet stranica pre spavanja – “srušićete” se u krevet i uživati u dobrom i kvalitetnom snu.

Drugim rečima – ako volite skijanje, ne postoji više ni jedan razlog da i vaša sreća ove zime ne bude od planine veća. Na sve navedene činjenice koje su neoborive, dodajemo još jednu – 15% popusta na rani buking u našim hotelima, do 31. oktobra. Vaša sreća zavisi isključivood vas.

Čekamo vas.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Jeste li čuli: I leto je na odmoru na Kopu

2000 metara iznad zemlje